بازی اونو یکی از جذابترین بازیهای کارتی است. جذابیت منحصر به فرد این در آن است که بسیار ساده بوده و بدون نیاز به تخته یا تاس و مهره، تنها با استفاده از کارتهای مختلف انجام میشود. این بازی فکری و مهارتی به قدری سرگرمکننده بود که به محض ورود به بازار ایران، توانست محبوبیت زیادی پیدا کند و به پای ثابت جمعهای دوستانه یا خانوادگی تبدیل شود.
حتماً شما هم اسم بازی اونو را شنیدهاید و حداقل یکبار دعوت شدهاید تا در آن شرکت کنید. جای تعجب ندارد، چون اونو یک بازی فوقالعاده هیجان انگیز است که میتواند موجب گرمی و صمیمیت افراد یک گروه شود. اگر حرفی ندارید که با هم بزنید، اونو بازی کنید!
در این مقاله قصد داریم در خصوص یکی از رایجترین و بهترین بازیهای کارتی صحبت کنیم. اگر به دنبال یک سرگرمی جدید و مهیج هستید، در ادامه همراه ما باشید.
تاریخچه بازی اونو
بازی Uno توسط کمپانی معروف ماتل که سازنده عروسکهای باربی هم هست، تولید و عرضه میشود اما حق اختراع آن در اختیار این کماپنی بزرگ نیست. اونو را ابتدا در سال 1971، فردی به نام میرل رابینز اختراع کرد و هدفش هم ساخت یک بازی جدید و تازه برای سرگرمی بیشتر اعضای خانواده بود. او که یک آرایشگر معمولی بود، تعدادی از این بازی را به تشویق خانواده به هزینه خودش چاپ کرد و در مغازه خود در معرض فروش گذاشت. البته همزمان پسرش رِی، نیز که استاد دانشگاه بود، برای کمک به فروش بازی پدر، اونو را به شاگردان خود نیز معرفی کرد.
جذابیت بازی به حدی بود که به سرعت محبوبیت پیدا کرد و نسخههای چاپی رابینز به اتمام رسید. کمکم توجه کمپانیهای بازیسازی به این بازی محلی جذب شد تا اینکه میرل حق تولید آن را با حفظ 10 سنت از فروش هر نسخه، به قیمت 50 هزار دلار به یک کمپانی فروخت و در نهایت هم حق تولید آن به ماتل رسید.
بازی اونو در جهان به قدری محبوب و رایج شده که تقریباً همه با آن آشنا هستند و تا کنون توانسته بیشتر از 150 میلیون نسخه (به غیر از نسخههای تقلبی) به صورت اورجینال به فروش برساند. اگر فروش محصولات غیر اصلی مانند کارتهای تولیدی بدون لایسنس در کشورهای جهان سوم را در نظر بگیریم، این عدد به بیشتر از دو برابر میرسد.
برای آشنایی با بازی اونو ویدئو زیر را تا آخر تماشا کنید:
بازی اونو چیست؟
برای اینکه آموزش اونو را به درستی درک کنید، ابتدا بیایید بررسی کنیم و ببینیم که uno اصولا ًچیست؟
اونو یک بازی کارتی است که به صورت دو تا چند نفره بازی میشود. لغت uno که در زبان ایتالیایی به معنای “یک” است، به این خاطر روی بازی گذاشته شده که دارنده تک کارت آخر ،برنده بازی خواهد بود. البته که ساز و کار آن در عین سادگی، پیچیدگیهای خاص خودش را دارد.
مخترع این بازی، آن را بر اساس بازی پاسور Crazy Eight طراحی کرده که در ایران با نام “هفت خبیث” هم شناخته میشود. اگر تا کنون هفت خبیث را همراه با دوستان یا خانواده بازی کرده باشید، قطعاً هیچ مشکلی در یادگیری اونو نخواهید داشت.
البته آموزش بازی اونو خارجی تفاوتهایی با هفت خبیث دارد که اتفاقاً باعث جذابیت بیشتر و لذت عمیقتر این بازی شده است.
کلیک کنید: آموزش بازی پوکر
بازی اونو چگونه است؟
آموزش بازی اونو کلاسیک در پایه کاملاً شبیه هفت خبیث است. به این صورت که هر کدام از بازیکنان تعدادی کارت در دست دارد که باید در طول بازی آنها را خالی کند. بازیکنی که زودتر از همه بتواند دستش را خالی کند برنده خواهد بود و امتیاز بیشتری دریافت میکند.
به عبارت دیگر، در آموزش بازی اونو کارتهایی که در دست بازیکن قرار دارند دارای امتیاز منفی بوده و هر کسی زودتر از شر این امتیازات منفی خلاص شود، برنده خواهد بود. بخشی از جذابیت بازی هم بر همین اصل استوار است. برخلاف دیگر بازیهای گروهی و کارتی، کارت جمع کردن امتیاز مثبت ندارد، بلکه به ضرر بازیکن تمام خواهد شد.
البته ساز و کارهایی در این میان وجود دارند که بازیکنان بیشتر از خالی کردن دست، در معرض پر کردن آن قرار میگیرد. جدای از این قوانین جذاب، جریمههای جذابتری در این بازی وجود دارد که باعث میشود بازیکنان فقط به شانس و هوش متکی نبوده و مجبور شوند با حواسی کاملاً جمع و ذکاوت تمام، بازی را انجام دهند.
این بازی برای 2 تا 10 نفر و افراد بالای 6 سال مناسب است و میتواند اوقات خوشی را برای اعضای خانواده یا جمع دوستان رقم بزند.
کارتهای بازی اونو
Uno از چندین برگ یا کارت مختلف تشکیل شده است. یکی از وجوه تمایز آن با هفت خبیث، تفاوت آن در تعداد کارتهاست. کارتهای پاسور کلا 54 عدد هستند در حالی که کارتهای اونو 108 برگند.
برای آموزش بازی uno باید با این کارتها آشنایی داشته باشید. البته که یادگیری آنها بسیار ساده است. کارتهای بازی اونو عبارتند از:
- 76 کارت رنگی شامل 19 کارت زرد، 19 کارت آبی، 19 کارت قرمز و 19 کارت سبز) شمارهگذاری شده از 1 تا 9
- 8 کارت موسوم به Draw (در رنگهای آبی، قرمز، زرد و سبز)
- 8 کارت Reverse (در رنگهای آبی، قرمز، زرد و سبز)
- 8 کارت Skip (در رنگهای آبی، قرمز، زرد و سبز)
- 4 کارت Wild
- 4 کارت Wild Draw
آموزش اونو
برای شروع، بازیکنان دور هم مینشینند ویک نفر کارتها را پخش میکند. در ابتدای هر نوبت، هر بازیکن 7 کارت دریافت میکند. بعد از اینکه همه به اندازه مساوی کارت گرفتند، باقی کارتها به صورت مخفی (به پشت و به صورتی که برای کسی معلوم نباشند) روی زمین قرار میگیرند. آخرین کارت نیز رو میشود و وسط زمین قرار میگیرد.
حال هر بازیکن 7 کارت در دست دارد و یک کارت رو هم روی زمین قرار گرفته است. بازی به صورت ساعتگرد، از چپ به راست میچرخد و این جهت حرکت در ساختار بازی مهم است. اولین بازیکنی که نوبت به او افتاده باید سعی کند تا متناسب با کارت روی زمین، دست خود را خالی کند.
بازیکن در مواجهه با آخرین کارتی که روی زمین است، چند انتخاب دارد:
- اگر کارتی در دست دارد که همرنگ یا هم عدد کارت روی زمین است، میتواند آن را خالی کند. مثلا اگر روی زمین کارت زرد شماره 4 قرار دارد، بازیکن در صورت در اختیار داشتن کارت شماره 4 (از هر رنگی) یا یک کارت زرد رنگ (با هر شماره) میتواند آن را خالی کرده و روی کارت زمین بگذارد.
- چنانچه بازیکن کارتی همرنگ یا هم عدد با کارت روی زمین نداشته باشد، باید از کارتهای شکلدار مخصوصی که در دست دارد استفاده کند، البته اگر امکان استفاده از آنها وجود داشته باشد.
- اگر بازیکن نه کارت همرنگ و هم عدد داشته و نه بتواند از کارتهای شکلدار خود استفاده کند، باید از خزانه یک کارت را به دست خود اضافه کند. به عنوان مثال اگر در نوبت اول این اتفاق بیفتد، بازیکن به جای 7، 8 عدد کارت در دست خواهد داشت.
- بازیکنان حق دارند کارتی که از خزانه برمیدارند را در همان لحظه بازی کنند. به عنوان مثال روی زمین کارت شماره 9 سبز قرار گرفته و نفر اول نه کارت همرهنگ و هم عدد دارد و نه کارت شکلدار. بنابراین باید کارتی را از خزانه بردارد اما چنانچه این کارت سبز رنگ یا به عدد 9 یا یک کارت شکلدار قابل استفاده باشد، در همان نوبت میتواند از آن استفاده کند و نیازی نیست تا نوبت بعدی منتظر بماند.
این اساس آموزش بازی اونو جدید است که در البته در انواع کلاسیک نیز تفاوتی ندارد.
نکته: بازیکنان باید بر اساس آخرین کارتی که روی زمین (توسط نفر قبلی) قرار گرفته، بازی را ادامه دهند، نه کارتهای زیری.
آشنا شوید:آموزش بازی حکم صفر تا صد
عملکرد کارتهای شکلدار بازی اونو
کارتهای شکلدار در آموزش بازی اونو معانی و عملکردهای ویژهای دارند که روند بازی را دچار تغییرات گسترده میکنند. در زیر به کاربرد و نحوه عملکرد هرکدام از آنها اشاره میکنیم:
- کارت Daw: کارت Draw یا برداشتن، کارتی است که بازیکن بعدی را مجبور میکند 2 کارت از خزانه بردارد. قربانی همچنین اجازه بازی کردن را ندارد و باید تا نوبت بعدی منتظر بماند. البته بازیکنان تنها زمانی میتوانند از کارت Draw استفاده کنند که همرهنگ کارت روی زمین باشد.
- کارت Reverse: اگر یک بازیکن کارت Reverse را روی زمین بگذارد، جهت حرکت نوبت بازی برعکس شده و دوباره نوبت نفر قبلی میرسد. به عبارت دیگر اگر جهت حرکت بازی ساعتگرد باشد، پادساعتگرد میشود تا دوباره یک کارت reverse رو شود. تنها زمانی میتوان از کارت Reverse استفاده کرد که همرنگ کارت روی زمین باشد.
- کارت Skip: اگر بازیکنی از کارت Skip استفاده کند، نوبت نفر بعد از او سوخته میشود و دیگر نمیتواند تا نوبت بعدی بازی کند. تنها زمانی میتوان از کارت Skip استفاده کرد که همرنگ کارت روی زمین باشد.
- کارت Wild: بازیکنی که از کارت Wild استفاده میکند، این قدرت را دارد که مشخص کند بازی از این به بعد با چه رنگی ادامه پیدا کند. به عبارت دیگر، کارت Wild رنگ کارت روی زمین را تغییر میدهد و نفر بعدی باید با رنگی که توسط بازیکن قبلی اعلام شده، ادامه دهد. به عنوان مثال اگر کارت روی زمین 5 آبی است و بازیکن کارت Wild را روی آن قرار میدهد و اعلام میکند رنگ زمین قرمز است، بازیکن بعدی باید یک کارت قرمز رنگ، هم عدد یا شکلدار (قابل استفاده) بازی کند، نه یک کارت آبی رنگ (تنها میتواند از کارتهای شکلدار قرمز استفاده کند). شما هر زمانی و با هر رنگ کارتی میتوانید از کارت Wild استفاده کنید.
- کارت Wild Draw: این کارت منحصر به فردترین کارت بازی اونو محسوب میشود. بازیکنی که Wild Draw را در اختیار دارد، میتواند علاوه بر تعیین رنگ زمین، بازیکن بعدی خود را مجبور کند تا 4 کارت اضافی از خزانه به دست خودش اضافه نماید. بازیکن بعدی همچنین اجازه بازی کردن در نوبت خود را نداشته و باید تا نوبت بعدی صبر کند. تنها زمانی میتوان از این کارت استفاده کرد، که امکان بازی کردن با هیچ کارت عددی یا شکلدار دیگری وجود نداشته باشد.
برنده بازی اونو
برنده اونو به دو صورت انتخاب میشود:
- روش اول: هرکسی زودتر دست خود را خالی کند برنده این دور خواهد بود و کسی که 7 بار برنده شود، برنده نهایی کل بازی است.
- روش دوم: در هر دست، بازیکنان پس از تمام شدن کارتها، کارتهایی که در دست خود باقی مانده را رو میکنند و هرکس به امتیاز 500 برسد، برنده خواهد بود. امتیازبندی کارتها به این شکل است که کارتهای عددی به اندازه عدد نوشته شده روی آنها امتیاز دارند و کارتهای شکلدار هرکدام 20 امتیا دارند.
قوانین بازی اونو
بازی اونو قوانین جذابی دارد که به هیجان بازی اضافه میکنند. مهمترین قوانین اونو عبارتند از:
- هر بازیکنی که تنها یک کارت در دستش باقی مانده، سریعاً باید با صدای بلند بگوید “اونو”، در غیر اینصورت جریمه شده و باید یک کارت از خزانه بردارد.
- هر بازیکنی که نفر دیگر را راهنمایی کند (بگوید بهتر است از چه کارتی استفاده کند) با دو کارت از خزانه جریمه میشود.
- جریمه بازیکنی که کارت اشتباه را بازی کند، برداشتن 2 کارت از خزانه است.
- چنانچه بازیکنی خلاف قوانین از کارت wild draw استفاده کند، باید 4 کارت از خزانه به عنوان جریمه بردارد.
- چنانچه فردی که اتهام تقلب wild draw به بازیکن دیگر بزند اما اشتباه کرده باشد، باید 6 کارت را به عنوان جریمه از خزانه بردارد.
آموزش بازی اونو دو نفره
آموزش بازی اونو دو نفره از اساس تفاوتی با بازی کلاسیک ندارد. تنها تفاوت آن در این است که در بازیهای دو نفره، کارتهای Skip و reverse هم معنی یکدیگر تلقی میشوند.
کلیک کنید: آموزش بازی مافیا
جمعبندی
بازی اونو یکی از مفرحترین بازیهای کارتی گروهی است که میتواند هیجان زیادی به جمعهای دوستانه یا خانوادگی شما ببخشد. این بازی که مبتنی بر هفت خبیث طراحی شده بسیار سرگرمکنندهتر است و میتواند اوقات خوشی را برای شما رقم بزند.
در این مقاله سعی کردیم به صورت خلاصه به آموزش بازی uno بپردازیم. امیداوریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
نظرات کاربران